Samenlevingscontract en de notaris

Bent u van plan om ongehuwd te gaan samenwonen? Dan is het raadzaam om een samenlevingscontract bij de notaris te laten opmaken.

Wellicht beantwoorden de onderstaande antwoorden een aantal van uw vragen.

 1. Wat is een samenlevingscontract?
 2. Waarom een samenlevingscontract?
 3. Wat regelt een samenlevingscontract niet?
 4. Is een notariële akte altijd vereist? Of kunnen wij het zelf?
 5. Moet ik bij de notaris langsgaan?
 6. Wat kost een samenlevingscontract?
 7. Welke actie moet ik nu ondernemen?

Wat is een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract of samenlevingsovereenkomst is een schriftelijke overeenkomst waarin u afspraken maakt over zaken die met het samenwonen te maken hebben. Denkt u hierbij aan kosten van de huishouding en het verdelen van de bezittingen bij het beeïndigen van de relatie.

....omhoog

Waarom een samenlevingscontract?

Enkele overwegingen om een samenlevingscontract af te sluiten:

 1. Fiscaal voordeel: Te denken valt aan een aanzienlijke besparing op erfbelasting ingeval van overlijden van één van de partners.
 2. Fiscaal voordeel: Als u gaat samenwonen, kan dit gevolgen hebben voor de belasting die u en uw huisgenoot betalen. U kunt er dan voor kiezen om elkaar als fiscale partner aan te wijzen.
 3. Voordat u gaat samenwonen wilt u waarschijnlijk vastleggen wie wat gaat betalen, van wie welke spullen zijn en hoe een en ander na beëindiging van de relatie wordt afgewikkeld.
 4. Om als ongehuwd samenlevenden in aanmerking te komen voor het partnerpensioen verlangen pensioenfondsen doorgaans een exemplaar van een notarieel samenlevingscontract.

....omhoog

Wat regelt een samenlevingscontract niet?

 1. Zou u trouwen in gemeenschap van goederen, dan worden alle door de partners ingebrachte goederen en vermogens ineens gemeenschappelijk. Bij het aangaan van een samenlevingscontract is dit niet het geval. Wel kunt u regelingen treffen met betrekking tot goederen die u vanaf dat moment zult gaan verkrijgen.
 2. Samenwonende partners zijn niet automatisch elkaars erfgenaam. U kunt uw nalatenschap regelen middels een testament waarbij u bijvoorbeeld elkaar tot erfgenaam benoemt, maar ook rekening kunt houden met andere mogelijke erfgenamen. Daarom is het verstandig een samenlevingscontract af te sluiten in combinatie met 2 testamenten. Dit kunnen wij u aanbieden vanaf slechts € 395,00.

....omhoog

Is een notariële akte altijd vereist?

Hoewel het mogelijk is om uw afspraken onderling op papier te zetten, is het met het oog op de juridische rechtskracht jegens derde partijen (denk aan de belastingdienst, pensioenfondsen, kinderen) noodzakelijk dat u er voor kiest een samenlevingscontract notariëel vast te leggen.

 

....omhoog

Moeten wij bij de notaris langsgaan?

Ja, vanwege het persoonlijke karakter van het samenlevingscontract nodigt de notaris u uit op kantoor voor een persoonlijk gesprek, waarin de verschillende mogelijkheden met u besproken worden. Daarna volgt een afspraak om het samenlevingscontract bij de notaris te ondertekenen (eventueel te combineren met de ondertekening van de leveringsakte van uw nieuw aangekochte woning). De voorbespreking brengt overigens geen extra kosten met zich mee.

....omhoog

Wat kost een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract heeft u al vanaf slechts €255,00! Voor een uitgebreid overzicht van de kosten (ook in combinatie met bv. testamenten), klik hier.

....omhoog

Welke actie moet ik nu ondernemen?

Wilt u dat ons kantoor een samenlevingscontract voor u verzorgt? Of heeft u nog onbeantwoorde vragen? Neemt u gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. Wij zijn telefonisch bereikbaar onder nummer 0184-641600. U kunt vragen naar mevrouw Miranda de Rie.

Meer contactinformatie vindt u op onze contactpagina.

....omhoog